Obala kneza Trpimira 9a, 23000 Zadar, Hrvatska
HR EN IT

Parodontologija

Nakupljanje plaka i kamenca i njihovo zadržavanje na zubnim plohama mogu, ako se ne uklone sa zubnih površina, uzrokovati upalne promjene na zubnom mesu i na potpornom tkivu zuba (parodontu).

Te upalne promijene se nazivaju gingivitis i parodontitis.

Gingivitis je upala zubnog mesa (gingive), u čijem nastanku veliku važnost imaju bakterije zajedno sa plakom a ovakva upala se lakše razvija u uvjetima nedostatne oralne higijene, u vrijeme puberteta ili trudnoće, prilikom terapije pojedinim ljekovima itd.

Ako gingivitis napreduje on lako može prijeći u parodontitis kod kojeg je osim gingive zahvaćen i parodontni ligament zuba. U nastanku parodontitisa važno je, osim bakterijske podloge, uzeti u obzir i neke bolesti npr. dijabetes te specifičnosti imunološkog sustava svakog pojedinog pacijenta.

Što je to parodont i koja je uloga parodontnog tkiva?
Koja je veza između bakterija, kamenca i parodontitisa?

Terapija parodontnih oboljenja u Milardović Dental

Parodontna terapija počinje sa ispravnom dijagnozom, razgovorom i informiranjem pacijenta, planom terapije, pregledom rendgenskih snimki, mjerenjem dubina džepova i izrađivanjem parodontološkog statusa, nakon čega slijedi temeljito uklanjanje kamenca i zubnog plaka.

U svakom trenutku terapije uzet ćemo u obzir različitost svakog pacijenta, individualnu mikrobiološku podlogu te općenito zdravlje pojedinca.

Tek pažljivom i temeljitom terapijom možemo postići dobre i dugoročne rezultate, zdravlje parodonta i usne šupljine.

Posebnu pažnju posvetite ako primijetite jedno od slijedećih znakova:
- crveno i otečeno zubno meso koje lakše krvari osobiti prilikom četkanja
- ako se zubno meso povlači na pojedinim zubima ili na više njih
- ako se u prostorima između zubi zadržava hrana
- ako su zubi postali osjetljiviji
- ako su zubi pomični ili klimavi
- ako postoji neugodan zadah iz usta
- ako primjetite pigmentirane naslage na zubima koje ne možete očistiti uobičajenim metodama održavanja oralne higijene

Zubni kamenac želimo u potpunosti odstraniti sa zubnih površina dok je sa dentalnim plakom drugačije. Dentalni plak nije moguće u potpunosti trajno odstraniti, ali ga sa različitim metodama oralne higijene i preventivnim metodama u ordinaciji, držimo pod kontrolom.

Kako bi nastanak plaka i kamenca držali pod kontrolom, kako bi sa terapijom održali zubne površine čistima, te kako bi vas mogli pravovremeno uputiti o oralnoj higijeni, često će biti potrebno dogovoriti kontrolne preglede.

Parodontna oboljenja zbog svog upalnog i mikrobiološkog karaktera predstavljaju rizik i za kardivaskularna oboljenja. Njihovo liječenje je stoga važna karika u modernom pristupu očuvanja cjelokupnog zdravlja.

U odstranjivanju naslaga i liječenju parodontitisa osnovna terapija je ultrazvučno uklanjanje kamenca kod kojeg mehanički pokreti potpomognuti ultrazvučnim vibracijama učinkovito uklanjaju naslage sa površina zubi i površina korijena.

Kako bi površina zubi ostala glatka i polirana nakon ultrazvučnog čišćenja zube pjeskarimo pomoću zračne pjeskare Airflow. Uz terapiju koju radimo u ordinaciji, pacijentu ćemo individualno preporučiti preventivne metode i po potrebi propisati antibiotsku terapiju i probiotike sa kojima želimo vratiti ravnotežu oralne flore.

Nakon tretmana čišćenja, područje gingive također po potrebi tretiramo s ozonom pomoću uređaja Biozonix.

Dogovorite pregled

Vaši podaci
Molimo vas upišite vaše podatke kako bismo vas mogli povratno kontaktirati.