Obala kneza Trpimira 9a, 23000 Zadar, Hrvatska
HR EN IT

Estetska dentalna medicina i protetika

Estetska dentalna medicina


Ljuskice, potpuno keramičke krunice i mostovi, ispuni

Uz poboljšanje funkcije koje svakodnevno postižemo pomoću naših radova jedno od osnovnih ciljeva kojim težimo su poboljšanje izgleda pacijenta odnosno postizanje estetike. Za izvrsne estetske rezultate važna je kvalitetna analiza u samom početku, izrada modela, fotografiranje i dobra procijena što se sve može napraviti te stalno optimaliziranje estetskih želja kako terapija napreduje.

Koje su posljedice gubitka zubi ili zašto je važno nadomjestiti izgubljene zube?

Dentalna protetika


Funkcija i estetika u prirodnim i zdravim ustima su povezani i ne mogu jedno bez drugoga. Isto to želimo postići sa dentalnim nadomjescima. Nije dovoljno da je rad samo lijep, on mora biti čvrst i funkcionalan kako bi izdržao dugotrajne cikluse žvakanja. Estetski kriteriji su s druge strane postali sve viši, uz potrebu da umjetno napravljeni zubi izgledaju lijepo i prirodno.

Radovi izrađeni u dentalnom laboratoriju koji se nazivaju i protetski radovi jamče upravo maksimalnu funkcionalnost i estetiku.

Zajedničkim radom doktora i dentalnog tehničara i njihovom suradnjom, stvaramo protetske radove prilagođene svakom pacijentu. Otvaranjem dentalnog laboratorija u sklopu ordinacije, postigli smo kontinuranu razmjenu podataka između doktora i dentalnog tehničara za vrijeme izrade protetskog rada i time smo kvalitetu naših radova podigli na još višu razinu.

Protetski radovi koje izrađujemo suradnjom naše ordinacije i dentalnog laboratorija su:
- potpuno keramičke krunice i mostove izrađene od press keramike (emax keramika)
- potpuno keramičke ljuskice, inlay-e, onlay-e i overlay-e
- metal – keramičke krunice i mostove
- totalne i djelomične proteze
- proteze sa metalnom osnovom (Wironit proteze)
- metalne prečke kao baze za proteze
- različite vrste udlaga

Ove radove izrađujemo na prirodnim zubima i na implantatima.

Estetski ispuni

– s njima se nadoknađuje dio zuba koji je uklonjen zbog karijesa, trošenja i dr. razloga. Takvi ispuni su od modernih kompozitnih materijala koji bojom i prozirnošću oponašaju prirodan zub te su zbog toga estetski. Ispunima je moguće nadoknaditi i veći dio zuba ali tada je u većini slučajeva bolja opcija napraviti protetski rad izrađen u laboratoriju. To su počevši od manjih prema većim radovima inlay-i onlay, ljuskice i krunice, te u slučaju nadoknade više zubi mostovi.

Počevši od manjih, protetski radovi su:

Inlay-i

- najmanji protetski radovi veličine većeg ispuna, najčešće od keramike, koriste se kada umjesto ispuna želimo izraditi rad koji u pogledu izgleda i čvrstoće nudi još više.

Onlay ( i overlay)

– su veći od inlaya i s njima nadoknađujemo još veći dio krune zuba. U tom slučaju ispun bi bio velik te zbog toga postoji veća mogućnost pucanja a osim toga onlayi i overlayi daju izuzetne estetske rezultate. Kod izrade onlaya zubi se bruse manje nego za krunice te ćemo ih predložiti prije krunica ako je to moguće.

Ljuskice

– minimalno invazivni proteski nadomjesci koje najčešće koristimo kada želimo promijeniti estetiku zubi, prvenstveno onih koji se najviše vide, primjerice prednjih ploha sjekutića. Ljuskice dakle koristimo kod zubi koji nezadovoljavaju izgledom zbog raznih razloga, nekad su to estetski nedostaci zbog neadekvatnih ispuna, zbog promijenjene boje uslijed odumiranja pulpe ili neadekvatnog liječenja zuba, zbog nepravilnog položaja itd.

Krunice

– krunicama nadoknađujemo veći dio prirodne krune zuba koja zbog više razloga nedostaje ili kada nedostaje jedan veći dio prirodne krune. Predložit ćemo izradu kada procijenimo da je to bolje rješenje od izrade ispuna ili kada je to jedino dobro rješenje.

Krunice izrađujemo od metala i keramike ili samo od keramike.

Dogovorite pregled

Vaši podaci
Molimo vas upišite vaše podatke kako bismo vas mogli povratno kontaktirati.